Dyniowe risotto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Risotto z dynią, pyszne na jesienny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 100g ryżu
    400 g dyni
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    1 l bulionu drobiowego

    Opcjonalnie:
    parmezan
    natka pietruszki

Dyniowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
    Dodaj ryż i podsmaż go przez chwilę (powinien się zrobić lekko przeźroczysty). Następnie wlej 1/4 bulionu i dodaj dynię pokrojona w niedużą kostkę. duś wszystko na patelni podlewając bulionem (po trochę dolewaj bulion do odparowania i ponownie dodać bulion, odparować itd.)

    Pod koniec doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
    Risotto jest gotowe gdy ryż będzie al. dente, a dynia delikatnie się zacznie rozpadać.

    Risotto można podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki.

Porady

Podawać posypane tartym parmezanem i natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy