Dyniowo-marchewkowe wstążki z imbirowym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Słodko-pikantne rozgrzewające danie w sam raz na chłodne wieczory.

  • 35 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1/4 dyni
    1 łyżeczka cukru
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki imbiru
    sok z połowy cytryny
    szczypta soli
    1 pierś kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1/2 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    olej

Dyniowo-marchewkowe wstążki z imbirowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę. Dodać do niego 2 łyżki oleju, przyprawę do kurczaka, cynamon i imbir. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Marchew i dynię obrać ze skórki. Następnie pokroić w cieniutkie wstążki.
  • 2. Przesmażyć wstążki na oleju. Doprawić warzywa cukrem, gałką muszkatołową i imbirem. Pod koniec smażenia warzywa skropić sokiem z cytryny. Kawałki kurczaka obsmażyć na oleju na złoty kolor i wyłożyć na warzywne wstążki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy