Dżem brzoskwiniowo-nektarynkowy

0 (0 ocen)

  • 55 min

Idealny do deserów, naleśników,kremów,gofrów.

  • 55 min

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
    1 kg dojrzałych nektarynek
    1 kg cukru
    1 szklanka wody

Dżem brzoskwiniowo-nektarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie umyć i na chwilę włożyć do wrzątku. Wyjąć, ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Usunąć pestki i pokroić brzoskwinie i nektarynki w ósemki.
    Do garnka z grubym dnem wlać 1 szklankę wody i włożyć owoce. Gotować na wolnym ogniu, a gdy owoce lekko się rozpadną, dodać cukru. Gotować dalej co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy dżem zgęstnieje przekładać go do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy