Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo pyszny dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną i białą czekoladą. Idealny do naleśników, gofrów i placków. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 gram obranej gruszki
    2 duże nektarynki
    1/2 szklanki cukru
    100 gram białej czekolady
    2 garście suszonej żurawiny
    1 konfiturex

Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem gruszkowo - nektarynkowy z żurawiną 1. Gruszki myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobno do miski.
    Nektarynki myjemy i przekrajamy, wyjmujemy pestki i kroimy na drobno, dokładamy do gruszek.
    Wsypujemy cukier i mieszamy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, zdejmujemy piankę.
    Białą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy razem z umytą żurawiną do garnka.
    Mieszamy aż czekolada się rozpuści i dodajemy konfiturex.
    Gotujemy przez chwilę i przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy