Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami

0 (0 ocen)

Bardzo pyszny dżemik. Zrobiłam tylko 3 słoiczki na próbę, ale z pewnościa dorobię.

Składniki:


  • 1 kg truskawek
    3/4 szk suszonej żurawiny
    1/2 szk płatków migdałowych
    1/2 szk cukru żelującego
    1/2 szk cukru białego

Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać cukier żelujący i cukier biały i od czasu do czasu mieszając gotować 30 minut. Następnie dodać żurawinę i dalej gotować ( smażyć ) dalsze 15 minut. Na koniec dodać płatki migdałowe i smażyć dżem następne 15 - 20 minut. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki ( u mnie 3 po 300 ml ) i szybko zakręcić.Taki dżemik świetnie sprawdzi się do ciast, naleśników lub świeżego pieczywa.

Porady

Jeżeli dżem będzie zużyty w szybkim czasie nie ma potrzeby pasteryzacji, ale jeśli chcemy zostawić na dłużej to należy zapasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy