Dżem warzywno- owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystko dokładnie myjemy. Rabarbar i cukinię obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy połową cukru.Odstawiamy - najlepiej na noc a jesli nie macie tyle czasu starczą spokojnie 2-3 godziny. Truskawki szypułkujemy i wrzucamy do garnka. Czereśnie drylujemy i wrzucamy do truskawek. Zasypujemy pozostałym cukrem na 2 - 3 godziny ( podobnie jak cukinię z rabarbarem można na całą noc). Kiedy wszystkie owoce i warzywa puszczą soki łączymy je ze sobą ( łącznie z sokami) i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć a w garnku pojawi się piana dosypujemy żelfix i mieszamy jeszcze z 5-10 min. Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików ( na gorąco) zakręcamy mocno i odwracamy słoiki wieczkiem do dołu. Zostawiamy do wystudzenia. Z tej porcji wyszło mi 6 -300ml słoików.
Komentarze