Chłodnik warzywno-owocowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie warzyw i owoców w chłodniku to moje odkrycie minionego lata :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    750ml maślanki
    100ml koncentratu barszczu
    1 duże jabłko
    6 suszonych śliwek
    1 duża gałka lodów jogurtowych
    1 pęczek natki botwinki
    Pieprz do smaku

    Lane kluseczki:
    2 jajka
    Ok 6 łyżek mąki
    Szczypta soli
    1 łyżka oleju

Chłodnik warzywno-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obieramy, śliwki drobno kroimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Maślankę przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat barszczu oraz pozostałe składniki. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku (wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!)
    Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika.

    Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące, ale zwarte. Łyżeczką nabieramy i wrzucamy małe porcje na gotującą się wodę. Kluseczki gotujemy 2 minuty, kilka razy mieszamy, by nie przywarły do dna. Przecedzamy i lekko przestudzone dodajemy do chłodnika. Podajemy schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy