Dżem wiśniowo-cytrynowy niskosłodzony

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dżem idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów - jest bardzo aromatyczny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • wiśnie 1 kg
    cukier kryształ 350-400 g
    żelfix 2 op.
    gorąca woda 1 litr
    galaretka cytrynowa 2 op.
    sok z cytryny do smaku

Dżem wiśniowo-cytrynowy niskosłodzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17ut78n 1. Wiśnie przebrać, umyć, osączyć i wydrylować.
    Zasypać cukrem, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 2-3 godziny w temp. pokojowej, aby puściły sok.
    Postawić na małym płomieniu i ogrzewać kilkanaście minut, aż cały cukier się rozpuści a owoce zmiękną. Często mieszać.
    Ugotowane wiśnie zmiksować z sokiem z cytryny na mus.
    Dosypać żelfix i mieszać do rozpuszczenia. Gotować 2-3 minuty stale mieszając.
    Dolać gorącą wodę krótko zagotować, dosypać galaretkę cytrynową i wymieszać bardzo dokładnie.
    Gorącym dżemem napełnić przez lejek małe słoiczki, mocno zakręcić i odstawić dnem do góry. Po 15 minutach słoiczki odwrócić i pozostawić do ostygnięcia. Nie pasteryzować.

Porady

Do dżemu można również dodać skórkę otartą z małej cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy