Dżem wiśniowo-cytrynowy niskosłodzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie przebrać, umyć, osączyć i wydrylować.
Zasypać cukrem, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 2-3 godziny w temp. pokojowej, aby puściły sok.
Postawić na małym płomieniu i ogrzewać kilkanaście minut, aż cały cukier się rozpuści a owoce zmiękną. Często mieszać.
Ugotowane wiśnie zmiksować z sokiem z cytryny na mus.
Dosypać żelfix i mieszać do rozpuszczenia. Gotować 2-3 minuty stale mieszając.
Dolać gorącą wodę krótko zagotować, dosypać galaretkę cytrynową i wymieszać bardzo dokładnie.
Gorącym dżemem napełnić przez lejek małe słoiczki, mocno zakręcić i odstawić dnem do góry. Po 15 minutach słoiczki odwrócić i pozostawić do ostygnięcia. Nie pasteryzować.
Porady
Do dżemu można również dodać skórkę otartą z małej cytryny.
Komentarze