dżem z kiwi

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

specjały do twojej spiżarni

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - truskawki: 3 kilogramy
    - cukier: 1.5 kilograma
    - kiwi: 6 sztuk

Dżem z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dokładnie opłukane truskawki odszypułkuj, pokrój na drobne cząstki. Zasyp 1 kg cukru i zostaw na noc w lodówce.
  • 2. 2. Następnego dnia odlej powstały sok. Truskawki ustaw na małym palniku na wolnym ogniu i smaż ok. 2 godz. W trakcie smażenia również stopniowo odlewaj wytwarzający się sok.
  • 3. 3. Gdy truskawki uzyskają konsystencję dżemu, dodaj pokrojone w plasterki owoce kiwi sparzone szklanką soku z truskawek. Dosyp resztę cukru. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5–7 min.
  • 4. 4. Gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć, ustaw do góry dnem i w tej pozycji trzymaj do ostygnięcia. Przenieś w chłodne miejsce.
  • 5. 5. Sok odlany z truskawek zagotuj. Gorący wlej do butelek, zakorkuj. Za pasteryzuj – ok. 10 min w temperaturze 80 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy