Pyszne, domowe eklerki przełożone bitą śmietaną. Lekkie i… proste do zrobienia! Naprawdę. Na pewno zrobią furorę na stole, a nie powinny przysporzyć problemów podczas przygotowania ;)
45 min
Składniki:
1 szklanka wody
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
4 jajka
300 g śmietany 36% (kremówka)
ok.3 łyżki cukru pudru
100 g czekolady mleczna/gorzka
1.1. Do garnuszka wlewam wodę i dodaję masło, podgrzewam, aż się roztopi. Wtedy dodaję mąkę i mieszam, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masa będzie bardzo gęsta.
Jak masa przestygnie to wbijam jajka i mieszam.
2.2. Masa powinna być bez grudek.
3.
3. Przy pomocy szprycy albo łyżką, nakładam podłużne porcje ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut aż będą złociste. W trakcie pieczenie nie otwieramy piekarnika, czas ma związek z wielkością!
4.4. Po wystudzeniu przecinam na pół.
Czekoladę wsadzam do miseczki i stawiam ją na drugiej misce z gorącą wodą. Kiedy już rozpuści się w tej kąpieli wodnej, to smaruję jedną połówkę ciasta.
5.. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i nadziewam ciastka, przykrywam połówką z czekoladą. Wstawiam na troszkę do lodówki. Smacznego.
Komentarze