Eklerki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne, domowe eklerki przełożone bitą śmietaną. Lekkie i… proste do zrobienia! Naprawdę. Na pewno zrobią furorę na stole, a nie powinny przysporzyć problemów podczas przygotowania ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    1/3 kostki masła
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    300 g śmietany 36% (kremówka)
    ok.3 łyżki cukru pudru
    100 g czekolady mleczna/gorzka

Eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnuszka wlewam wodę i dodaję masło, podgrzewam, aż się roztopi. Wtedy dodaję mąkę i mieszam, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masa będzie bardzo gęsta.

    Jak masa przestygnie to wbijam jajka i mieszam.
  • 2. 2. Masa powinna być bez grudek.
  • 3.
    3. Przy pomocy szprycy albo łyżką, nakładam podłużne porcje ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut aż będą złociste. W trakcie pieczenie nie otwieramy piekarnika, czas ma związek z wielkością!
  • 4. 4. Po wystudzeniu przecinam na pół.

    Czekoladę wsadzam do miseczki i stawiam ją na drugiej misce z gorącą wodą. Kiedy już rozpuści się w tej kąpieli wodnej, to smaruję jedną połówkę ciasta.
  • 5. . Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i nadziewam ciastka, przykrywam połówką z czekoladą. Wstawiam na troszkę do lodówki. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy