Eklerki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasteczka z kremem i polewą, wspomnienie dzieciństwa/

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka wody

    1/2 margaryny

    1 szklanka mąki

    szczypta soli

    5 jajek

    Krem śmietanowy:

    1 duże opakowanie śmietanki tortowej (36%)

    4 łyżki cukru pudru

    1 cukier waniliowy (mały)

    1 opakowanie śmietan-fix

    serek mascarpone (małe opakowanie)

    polewa czekoladowa

Eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy margarynę i szczyptę soli. Doprowadzamy wszystkie składniki do wrzenia. Jak woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę cały czas intensywnie mieszając. Całą masę gotujemy około 2-3min na wolnym ogniu. Po zagotowaniu ciasto należy wystudzić do letniej temperatury. Następnie dodajemy po jednym jajku (ważne, by nie dawać wszystkich jajek na raz) pamiętając o tym by cały czas intensywnie mieszać masę w garnku. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180-200 stopni. Gdy ciasto jest gotowe, formujemy na blasze wysmarowanej tłuszczem eklerki (trzeba pamiętać, że w trakcie pieczenia urosną)
  • 2. Piec około 30min w nagrzanym piekarniku (nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo ciastka nam opadną) - następnie wyjąć i ostudzić. Wystudzone eklerki przekrawamy na dwie części i wypełniamy kremem.
  • 3. Krem:

    Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę. Gotowym kremem napełniamy eklerki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy