Eklery

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wyśmienity deser na południe.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna 1,5 szklanki
    masło ½
    jaja 4-6
    mleko 1 szklanka
    KREM:
    masło ½ kostki
    cukier puder ½ szklanki
    budyń waniliowy 1
    mleko 375 ml
    POMADA:
    czekolada 10 dag
    mleko ½ szklanki
    masło 2 łyżki (lub ceres)

Eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie jaj do parzonego ciasta na eklery. 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Zagotować mleko z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub łopatką, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki.
  • Ułożenie formowanych eklerk na blasze. 2. Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4x9 cm za pomocą tutki (lub nakładać łyżką) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
  • Przełożenie kremem eklerek. 3. Przełożyć kremem.
  • Eklery polane pomadą czekoladwą. 4. Polać po wierzchu pomadą czekoladową.
    PRZYGOTOWANIE KREMU: Ugotować budyń z podaną ilością mleka (musi być bardzo gęsty). Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
    PRZYGOTOWANIE POMADY: Czekoladę rozgotować z mlekiem i masłem na masę gęstości śmietany (ceres dodajemy do przestudzonej czekolady). Wyrobić na gładko. Przestudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy