BURACZKI NA CIEPŁO

0 (0 ocen)

  • 60 min

O tym, że buraczki są pyszne i bardzo zdrowe każdy wie, albo wiedzą Ci co je lubią tak jak ja. A dzisiaj zupełnie fantastyczne zestawienie dla podniebienia, czyli buraczki w słodkiej śmietanie z posmakiem chrzanu i cytryny. Smakują wyśmienicie!.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:


    1 i 1/2 kg buraków ćwikłowych
    sok z 2 cytryn
    1/2 litra śmietany kremówki 30-36%
    3 łyżki świeżo startego chrzanu
    sól ok. 2 płaskich łyżeczek
    pieprz do smaku

Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraki gotujemy w mundurkach na pół twardo bez soli. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z dwóch cytryn mieszamy i odstawiamy.

    2. Śmietankę gotujemy z chrzanem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy z burakami.

    3. Buraki ze śmietanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i zapiekamy przez 30 minut. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy