O tym, że buraczki są pyszne i bardzo zdrowe każdy wie, albo wiedzą Ci co je lubią tak jak ja. A dzisiaj zupełnie fantastyczne zestawienie dla podniebienia, czyli buraczki w słodkiej śmietanie z posmakiem chrzanu i cytryny. Smakują wyśmienicie!.
60 min
Składniki:
Składniki:
1 i 1/2 kg buraków ćwikłowych
sok z 2 cytryn
1/2 litra śmietany kremówki 30-36%
3 łyżki świeżo startego chrzanu
sól ok. 2 płaskich łyżeczek
pieprz do smaku
Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Buraki gotujemy w mundurkach na pół twardo bez soli. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z dwóch cytryn mieszamy i odstawiamy.
2. Śmietankę gotujemy z chrzanem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy z burakami.
3. Buraki ze śmietanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i zapiekamy przez 30 minut. Podawać na ciepło.
Komentarze