Uwielbiam zajadać suszone pestki dyni, a uprażone dodawać do sałatek, zup, ciastek czy chleba. Tych wyciągniętych z dyni też oczywiście nie wyrzucam, a suszę w piekarniku (ok. 60 min. w 60 st)
Farfelle z dyniowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki dyni uprażyć chwilę na suchej patelni, a następnie wystudzić i zmiksować lub utrzeć w moździerzu. Dodać czosnek oraz parmezan i ponownie zmiksować wraz z pieprzem (i opcjonalnie solą). Na końcu dodajemy puree z dyni (wcześniej upieczone w mniejszych kawałkach wraz ze skórą 200 st. ok.60 min i miksujemy)oraz oliwę w ilości odpowiadającej naszej ulubionej konsystencji.
Makaron gotujemy al dente, dodajemy do pesto, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Komentarze