Fasola zapiekana z kapustą

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Połączenie fasoli z kapustą daje znakomity smak tej zapiekance.....

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biała fasola (ugotowana albo z puszki): 25 dekagramów
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    - szynka wiejska (pokrojona w kostkę): 20 dekagramów
    - kapusta biała (poszatkowana): 30 dekagramów
    - masło (1 łyżka do wysmarowania formy): 3 łyżki
    - bułka tarta (do formy 1 łyzka): 3 łyżki
    - cebula (czerwona, poszatkowana): 1 sztuka
    - ser żółty (twardy, starty): 2 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 3 szczypty
    - oliwa: 1 łyżka

Fasola zapiekana z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcedzoną fasolę, mieszamy z przecierem pomidorowym. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy szynkę.
  • 2. Kapustę szatkujemy, obsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy około 15 minut.
  • 3. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy fasolę, wymieszaną z przecierem, na to wylewamy szynkę razem z tłuszczem. Następnie wykładamy kapustę .Całość posypujemy cebulką poszatkowaną.
  • 4. Bułkę tartą mieszamy z serem, posypujemy zapiekankę. Na wierzchu rozkładamy 2 łyżki masła w małych kawałkach.
  • 5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni 35 minut. Podajemy z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy