Zapiekana biała fasola

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz spróbowałam to danie na wakacjach, dziś postanowiłam odtworzyć jego smak w zaciszu własnej kuchni.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg białej fasoli (z puszki)
    Oliwa z oliwek
    4 pomidory
    Papryka
    Cebula
    4-5 ząbków czosnku
    Przyprawy (2 liście laurowe, majeranek, papryka słodka, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sabzi masala, odrobina sosu chilli)

Zapiekana biała fasola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, paprykę, czosnek oraz pomidory kroimy i dusimy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku.
  • 2. Fasolę odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy warzywa, liście laurowe oraz majeranek. Pieczemy w piekarniku 30-40 minut w 180 st.C. Średnio co 10 minut mieszamy.

Porady

Jeżeli zdecydujecie się dać fasolę białą Jaś, to najpierw należy ją namoczyć przez noc w wodzie, a następnie zapiekać godzinę (po 30 minutach dodać szklankę wody).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy