Fasolkowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zamocz na kilka godzin. Odcedź, po czym znowu zalej wodą (do połowy garnka) i gotuj z dodatkiem niewielkiej ilości soli do miękkości.
2.Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Podobnie postępuj z pieczarkami. Dodaj do gotującej się fasolki.
3.Kiełbasę pokrój w cienkie talarki, a boczek w cieniutkie słupki. Podsmaż i wrzuć do garnka.
4.Jeśli jest za mało wody, dolej tyle, aby było jej kilka cm nad wysokość wszystkich składników. Dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj. Przypraw do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, możesz zagęścić ją roztrzepując 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody.
Wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Na koniec przypraw zupę ziołami, rozcierając je w dłoniach dla wydobycia ich smaku.
Komentarze