Fasolkowa z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Gotowanie jest moją ogromną pasja. Swoje dania urozmaicam, dodając kolejne nowe składniki. Dzięki temu maja inny smak.

  • 5 godz.

Składniki:

  • - 30 dag fasoli „Jaś”
    - 20 dag kiełbasy
    - 10 dag boczku
    - 30 dag pieczarek
    - 3 średniej wielkości cebule
    - koncentrat pomidorowy
    - przyprawa do gyrosa
    - vegeta, sól, pieprz
    - majeranek, zioła prowansalskie

Fasolkowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zamocz na kilka godzin. Odcedź, po czym znowu zalej wodą (do połowy garnka) i gotuj z dodatkiem niewielkiej ilości soli do miękkości.
  • 2. Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Podobnie postępuj z pieczarkami. Dodaj do gotującej się fasolki.
  • 3. Kiełbasę pokrój w cienkie talarki, a boczek w cieniutkie słupki. Podsmaż i wrzuć do garnka.
  • 4. Jeśli jest za mało wody, dolej tyle, aby było jej kilka cm nad wysokość wszystkich składników. Dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj. Przypraw do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, możesz zagęścić ją roztrzepując 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody.
    Wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Na koniec przypraw zupę ziołami, rozcierając je w dłoniach dla wydobycia ich smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy