Faszerowana cebula

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przekąska na każdą kieszeń

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 dużych cebul
    25 dag mięsa mielonego
    10 dag ryżu
    1/2 szklanki śmietany
    1 łyżka masła lub margaryny
    natka pietruszki
    koperek
    sól
    pieprz
    szczypta kurkumy

Faszerowana cebula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut. Wyjmuję i osączam na durszlaku. Delikatnie oddzielam poszczególne warstwy tworząc miseczki. Do mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut w 180'C. Podaję jako przekąskę. Lub podlewam śmietaną wymieszaną z cynamonem i podaję ziemniakami z wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy