Faszerowana kalarepka

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 4 duże kalarepki
    350 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
    cebula
    marchewka
    1/2 pęczka koperku
    300 ml śmietany 18%
    7-8 łyżek masła
    4 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz

Faszerowana kalarepka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obrałem , odciąłem wierzch , wydrążyłem. Obgotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Na 3 łyżkach masła przesmażyłem posiekana cebulę , czosnek oraz startą marchewkę. Przełożyłem na talerz . Przesmażyłem na 3 łyżkach masła mięso , często mieszając .Dodałem podsmażone wcześniej jarzyny , doprawiłem solą , pieprzem i gałką.

    Farszem nadziałem kalarepki . Zapiekłem w naczyniu do zapiekania pod przykryciem , podlewając kalarepki małą ilością wody . Piekłem około ok. 30 minut w temp. 190 st. C.
    aż , kalarepka zmięknie.

    Odcięty i wydrążony miąższ kalarepki posiekałem , poddusiłem na pozostałym maśle. Wlałem śmietanę , dodałem posiekany koperek i dusiłem do miękkości . Sos doprawiłem solą , pieprzem i gałką. Polałem sosem upieczone kalarepki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy