Kalarepka faszerowana serem bałkańskim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowy, smaczny i ekspresowy obiad wegetariański. Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    • kalarepa
    • pomidory koktajlowe- 8 szt.
    • czosnek- 2 ząbki
    • łyżka masła
    • 100 g sera bałkańskiego owczego

    Sos:
    • jogurt naturalny gęsty - 2 duże łyżki
    • tahini - 1 łyżeczka
    • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
    • sól
    • pieprz

Kalarepka faszerowana serem bałkańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepka 1. Kalarepę obieramy, odcinamy górę, wydrążamy środek.

  • farsz 2. Środek drobno siekamy i przesmażamy go z drobno posiekanym czosnkiem na maśle. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  • farsz 3. Chwilę smażymy, dodajemy ser owczy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • kalarepka 4. Farszem wypełniamy kalarepę, przykrywamy "czapeczką". Gotujemy na parze- do wody dorzucamy ulubione zioła.
    Podajemy z sosem- łączymy jogurt, tahini i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Porady

Porcja dla jednej osoby lub jako dodatek do mięsa- dla 2 .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy