Faszerowane białe papryki

0 (0 ocen)

Pieczone papryki z farszem ryżowo-jajecznym. Pikanterii nadaje papryczka chili a delikatności pomidorki koktajlowe zaś aromat zawdzięczamy liściom bazylii i suszonym pomidorom.

Składniki:

  • 4 białe papryki stożkowe
    100g. ryżu Parboiled
    10 pomidorków koktajlowych cherry
    1 mała papryka chili
    1 łyżka posiekanych liści bazylii
    2 jajka
    1 łyżka suszonych pomidorów
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    masło śmietankowe

Faszerowane białe papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryk odcinamy wierzch z ogonkiem , usuwamy gniazda nasienne.
    Pomidorki kroimy w czwórki , chili siekamy bardzo drobno.
  • 2. Ryż gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie , odcedzamy.
    Do ryżu natychmiast wbijamy jajka , dodajemy pomidorki , bazylię oraz przyprawy.
    Energicznie mieszamy do momentu ścięcia się jajek.
  • 3. Farszem napełniamy papryki.
    Naczynie żaroodporne wykładamy wiórkami masła śmietankowego , układamy papryki.
  • 4. Pieczemy pod przykryciem 35-40 min.
    Podajemy na ciepło z ryżem i sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy