Faszerowane papryczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe dla mojego wnuczka. Taka papryka była nie tylko ozdobą na stole, ale także smakowała wszystkim małym gościom.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na sos:
    - podwójna pierś kurczaka
    - 2 średnie cebule
    - 2 czerwona papryki + kilka do podawania
    - koncentrat pomidorowy
    - 2 łyżki mąki
    - przyprawa do gyrosa
    - bazylia
    - sól, pieprz
    Ponadto:
    - ulubiony makaron (mogą być np. kokardki,spaghetti)
    - olej

Faszerowane papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokrój w kostkę i obsyp przyprawą do gyrosa. Usmaż na rozgrzanym oleju.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i smaż dalej. Następnie wrzuć pokrojoną paprykę. Całość duś do miękkości. Dolej ¾ szkl. wody. Gotuj przez moment po czym dokładnie roztrzep w słoiczku mąkę z 1/3 szkl. wody. Wlej do sosu i doprowadź do wrzenia. Przypraw do smaku.
  • 3. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą. Napełnij papryczki makaronem a następnie polej sosem.
    Możesz wierzch posypać startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy