Faszerowane papryki-zeberki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smakowite i apetycznie wyglądające nadziane papryki,to jedno z moich ulubionych faszerowanych warzyw.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kolorowe papryki
    (najlepiej tej samej wielkości)
    300 g mięsa mielonego
    100 g ryżu
    3 łyżki startego żółtego sera
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Faszerowane papryki-zeberki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyj,osusz i odetnij górną część,tworząc czapkę,wydrąż środek z pestek.
    Następnie podziel je na trzy części na (kółeczka)
    Ryż ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
  • 2. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę,dodaj mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek,smaż jeszcze przez chwilę na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku solą,pieprzem oraz ziołami,całość wymieszaj z ugotowanym ryżem.
  • 3. Kolorowe kółeczka papryk układaj naprzemiennie na siebie,napełnij je przygotowanym farszem,posyp wierzch serem,przykryj czapkami.
    Papryki zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.
    Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy