Faszerowane papryki-zeberki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyj,osusz i odetnij górną część,tworząc czapkę,wydrąż środek z pestek.
Następnie podziel je na trzy części na (kółeczka)
Ryż ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
2.Na odrobinie oleju podsmaż cebulę,dodaj mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek,smaż jeszcze przez chwilę na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku solą,pieprzem oraz ziołami,całość wymieszaj z ugotowanym ryżem.
3.Kolorowe kółeczka papryk układaj naprzemiennie na siebie,napełnij je przygotowanym farszem,posyp wierzch serem,przykryj czapkami.
Papryki zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze