Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

Już kiedyś prezentowałam podobny przepis z mięsem mielonym, tym razem polecam zamiast mięsa użyjcie kiełbasy i sera żółtego, Pyszne i szybie w przygotowaniu

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
    1 laska kiełbasy podwawelskiej
    ser camembert
    6 plasterków szynki
    25 dag sera żółtego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy wycinamy nóżki
  • 2. Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na oleju podduszamy cebulkę, dodajemy do niej kiełbasę i wszystko razem chwilę smażymy, gdy kiełbasa, zacznie nam się delikatnie rumienić ścieramy do niej nóżki od pieczarek i smażymy całość jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do całości starty na drobnych oczkach tarki ser żółty ( pozostawiając niewielką ilość do posypania pieczarek), dokładnie mieszamy łyżką.
  • 3. Plasterki szynki przecinamy na pół i w każdy plasterek zawijamy po kawałku sera camembert.
  • 4. Surowe pieczarki faszerujemy roladką szynki i sera wszystko przykrywamy łyżką kiełbasy z serem, posypujemy serem żółtym, układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy