Już kiedyś prezentowałam podobny przepis z mięsem mielonym, tym razem polecam zamiast mięsa użyjcie kiełbasy i sera żółtego, Pyszne i szybie w przygotowaniu
Składniki:
12 dużych pieczarek
1 laska kiełbasy podwawelskiej
ser camembert
6 plasterków szynki
25 dag sera żółtego
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy wycinamy nóżki
2. Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na oleju podduszamy cebulkę, dodajemy do niej kiełbasę i wszystko razem chwilę smażymy, gdy kiełbasa, zacznie nam się delikatnie rumienić ścieramy do niej nóżki od pieczarek i smażymy całość jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do całości starty na drobnych oczkach tarki ser żółty ( pozostawiając niewielką ilość do posypania pieczarek), dokładnie mieszamy łyżką.
3.Plasterki szynki przecinamy na pół i w każdy plasterek zawijamy po kawałku sera camembert.
4.Surowe pieczarki faszerujemy roladką szynki i sera wszystko przykrywamy łyżką kiełbasy z serem, posypujemy serem żółtym, układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut
Komentarze