Pieczarki faszerowane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym drobiowym,serem żółtym,szynką z dodatkiem jajka i bułki tartej.Wspaniale smakują podane na obiad jak i ciepłą kolację .

  • 40 min

Składniki:

  • 8-10 dużych ładnych pieczarek
    30 dag mielonego mięsa z drobiu
    10 dag szynki konserwowej w kawałku
    1 cebula
    20 dag sera żółtego w kawałku
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżka masła
    sól,pieprz i majeranek do smaku

Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawiamy solą,pieprzem i przesmażamy na patelni na łyżce oleju.Cebulę obieramy,drobno kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle na lekko złoty kolor.Szynkę i ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki,wycinamy korzenie pozostawiając tylko kapelusze.Przestudzone mięso,cebulę,starty ser i szynkę mieszamy razem z bułką tartą dodajemy surowe jajko i wszystko razem mieszamy doprawiając do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Kapelusze pieczarek wypełniamy przygotowanym farszem.Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok.20 min.

Porady

Mięso drobiowe możemy do smaku przyprawić przyprawą do drobiu.

Komentarze

Podobne przepisy