Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciekawa odmiana przekąski podanej na ciepło ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 16 dużych pieczarek
    4 ząbki czosnku
    cebula czerwona
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    łyżka masła
    2 łyżki bułki tartej
    6 łyżek startego sera żółtego
    sól
    pieprz

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, nóżki odetnij, posiekaj. Cebulę oraz czosnek obierz i również posiekaj. Papryki pozbaw nasienia i pokrój na małe paseczki. Masło stopić na patelni, następnie zeszklić cebulę, dodać posiekane nóżki pieczarek , paprykę i czosnek, poddusić wszystko razem kilka minut. Posypać bułką tartą, wymieszać. Wsypać 2 łyżki sera, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze od pieczarek, posypać resztą sera. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 20-25 minut w 140 stopniach.
    Aby pieczarki zrobiły się miększe po ułożeniu w naczyniu podlałam je lekko wodą.
    Można podawać z keczupem lub sosem czosnkowym według upodobań ;)

Komentarze

Podobne przepisy