Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć nóżki, kapelusze obrać ze skórki. Środki pieczarek wydrążyć uważając aby nie uszkodzić kapeluszy. Wydrążone środki i nóżki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, dać na sito, oprószyć solą, pozostawić na kilka minut, osuszyć papierowym ręcznikiem. Schab umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
2.Na rozgrzany olej dać schab, podsmażyć, dodać pieczarki i smażyć aż sok odparuje dodać bakłażana. Wszystko razem podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawić do smaku. Wystudzić.
3.Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do masy i wszystko dokładnie wymieszać. Wydrążone kapelusze pieczarek napełniać farszem.
4.Do miseczki wbić jajko, rozbełtać, dodać szczyptę papryki słodkiej, soli i pieprzu, wymieszać. Pieczarki moczyć w jajku i panierować w bułce tartej.
5.Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pieczarki na złoty kolor.
6.Pieczarki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące. Smacznego!
Komentarze