Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

Pieczarki faszerowane schabem, bakłażanem i żółtym serem . Pyszne :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    20 dag pieczarek
    1/4 bakłażana
    1 kotlet schabowy

    Składnik dodatkowy:
    15 dag sera zółtego

    Składniki robocze:
    1jajko
    bułka tarta
    1 ząbek czosnku
    papryka słodka
    pieprz cayenne
    sól
    pieprz
    olej

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie pieczarek do faszerowania 1. Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć nóżki, kapelusze obrać ze skórki. Środki pieczarek wydrążyć uważając aby nie uszkodzić kapeluszy. Wydrążone środki i nóżki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, dać na sito, oprószyć solą, pozostawić na kilka minut, osuszyć papierowym ręcznikiem. Schab umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  • Przygotowanie farszu 2. Na rozgrzany olej dać schab, podsmażyć, dodać pieczarki i smażyć aż sok odparuje dodać bakłażana. Wszystko razem podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawić do smaku. Wystudzić.
  • Faszerowanie pieczarek 3. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do masy i wszystko dokładnie wymieszać. Wydrążone kapelusze pieczarek napełniać farszem.
  • pieczarki przygotowane do smażenia 4. Do miseczki wbić jajko, rozbełtać, dodać szczyptę papryki słodkiej, soli i pieprzu, wymieszać. Pieczarki moczyć w jajku i panierować w bułce tartej.
  • pieczarki w trakcie smażenia 5. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć pieczarki na złoty kolor.
  • Usmażone pieczarki. Smacznego! 6. Pieczarki odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy