Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i sycąca przystawka, która może stać się również daniem głównym. Robi furorę :)

  • 40 min

Składniki:

  • 8 większych pomidorów
    20 dag mięsa mielonego
    torebka ryżu
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pół cebuli
    ząbek czosnku
    20 dag sera żółtego
    olej
    mielona, ostra papryka
    bazylia, oregano (opcjonalnie)
    sól, pieprz

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz ugotowany ryż.
  • 3. Pomidory umyć, ściąć ich czubki (nie wyrzucać) i wydrążyć miąższ. Miąższ dodać do przygotowanego farszu. Wymieszać. Dodać oregano i bazylię.
  • 4. Pomidory wypełnić gotowym nadzieniem. Wierch posypać startym na grubych oczkach serem posypać górę i przykryć ściętą końcówką.
  • 5. Piec naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 15-20 minut.

Porady

Ryż w farszu można pominąć, należy wtedy zwiększyć ilość mięsa mielonego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy