Faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo dobre danie na obiad czy kolację.

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    pół czerwonej papryki
    zioła prowansalskie
    500ml koncentratu pomidorowego
    5 średnich ziemniaków
    70g żółtego sera

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oj8sxb 1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Przestudzić, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki.
  • image-0mekptd 2. Mięso mielone podsmażyć, pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Smażyć jeszcze chwilkę.
  • image-1ggufn0 3. Dodać przecier pomidorowy, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz oraz środki z ziemniaków przeciśnięte przez praskę. Farszem wypełnić wydrążone ziemniaki, tworząc kopce.
  • image-1l19x0f 4. Nafaszerowane ziemniaki posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 min.

Komentarze

Podobne przepisy