4-5 średniej wielkości ziemniaków,
kilka plastrów boczku,
pęczek szczypiorku,
mały pęczek koperku,
kilka łyżeczek kwaśnej śmietany,
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, ew. szczypta gałki muszkatołowej
Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy ostygną, przekroić je na pół i małą łyżeczką delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki; wystarczy małe wgłębienie w każdej połówce ziemniaka), a następnie delikatnie obrać ze skórki (obieranie na końcu zmniejsza prawdopodobieństwo rozpadnięcia się ziemniaków podczas wydrążania). Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupko. Skwarki połączyć z wydrążonym miąższem ziemniaków, kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami - masa powinna być dość gęsta. Doprawić do smaku. Farsz nakładać obficie na każdą połówkę, posypać startym serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 15 minut - do rozpuszczenia się sera.
Komentarze