Faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczne jako przystawka lub samodzielne danie.

  • 45 min

Składniki:

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków,
    kilka plastrów boczku,
    pęczek szczypiorku,
    mały pęczek koperku,
    kilka łyżeczek kwaśnej śmietany,
    kilka łyżek startego sera,
    sól, pieprz, ew. szczypta gałki muszkatołowej

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy ostygną, przekroić je na pół i małą łyżeczką delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki; wystarczy małe wgłębienie w każdej połówce ziemniaka), a następnie delikatnie obrać ze skórki (obieranie na końcu zmniejsza prawdopodobieństwo rozpadnięcia się ziemniaków podczas wydrążania). Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupko. Skwarki połączyć z wydrążonym miąższem ziemniaków, kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami - masa powinna być dość gęsta. Doprawić do smaku. Farsz nakładać obficie na każdą połówkę, posypać startym serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 15 minut - do rozpuszczenia się sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy