Faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

Trochę wstyd się przyznać, ale dopiero pierwszy raz kupiłam, przygotowałam i jadłam bakłażana. Jak na pierwszy raz jestem zachwycona tym fioletowo-brązowym warzywem. Wyszedł pyszny. Podajemy posypany zieleniną ( u mnie szczypiorkiem).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 średniej wielkości bakłażan,
    • Około 40 dag mielonego mięsa,
    • Kilka kostek sera feta,
    • 0,5 puszki kukurydzy,
    • 2 płaty papryki marynowanej,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Sól, pieprz,
    • Około 4 łyżki startego żółtego sera,
    • 4-5 ząbki czosnku,
    • Oregano,
    • 1 duża cebula,
    • Olej ,
    • Szczypiorek do dekoracji.

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan po wydrążenie 1.
    Bakłażan przekrawamy wzdłuż. Środek wydążamy za pomocą łyżki. Wydrążone warzywo delikatnie nasalamy, a środek kroimy w kostkę.
  • Przed zapieczeniem 2. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty czosnek, a następnie mięso. Całość smażymy doprawiając do smaku. Na 5 minut przed końcem smażenia dokładam pokrojony środek bakłażana.
    Między czasie paprykę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy, a kukurydzę odcedzamy.
    Gotowe mięso zdejmujemy z ognia. Dokładamy do niego ser, paprykę, pietruszkę oraz kukurydzę. Dokładnie mieszamy.
    Nadzieniem napełniamy bakłażana. Na wierzchu układamy ser feta. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy