Trochę wstyd się przyznać, ale dopiero pierwszy raz kupiłam, przygotowałam i jadłam bakłażana. Jak na pierwszy raz jestem zachwycona tym fioletowo-brązowym warzywem. Wyszedł pyszny. Podajemy posypany zieleniną ( u mnie szczypiorkiem).
Składniki:
Składniki:
• 1 średniej wielkości bakłażan,
• Około 40 dag mielonego mięsa,
• Kilka kostek sera feta,
• 0,5 puszki kukurydzy,
• 2 płaty papryki marynowanej,
• Pęczek natki pietruszki,
• Sól, pieprz,
• Około 4 łyżki startego żółtego sera,
• 4-5 ząbki czosnku,
• Oregano,
• 1 duża cebula,
• Olej ,
• Szczypiorek do dekoracji.
Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Bakłażan przekrawamy wzdłuż. Środek wydążamy za pomocą łyżki. Wydrążone warzywo delikatnie nasalamy, a środek kroimy w kostkę.
2.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty czosnek, a następnie mięso. Całość smażymy doprawiając do smaku. Na 5 minut przed końcem smażenia dokładam pokrojony środek bakłażana.
Między czasie paprykę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy, a kukurydzę odcedzamy.
Gotowe mięso zdejmujemy z ognia. Dokładamy do niego ser, paprykę, pietruszkę oraz kukurydzę. Dokładnie mieszamy.
Nadzieniem napełniamy bakłażana. Na wierzchu układamy ser feta. Całość zapiekamy około 30 minut w 180°C.
Komentarze