Faworkowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysyp na stolnicę i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, sól i spirytus. Zagnieć ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą, kładziemy ciasto na stolnicę i wybijamy wałkiem, aż zrobi się gładkie, lśniące a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki powietrza. Cisto cienko rozwałkuj i wykrawaj po 2 krążki różnej wielkości. Każdy krążek ponacinaj na obwodzie w 5 miejscach, środek posmaruj roztrzepanym białkiem układaj jeden na drugim (od największego do najmniejszego)mocno dociskając środek, aby placki dobrze się skleiły. Smaż na głębokim gorącym smalcu, wkładając każdą różę „do góry nogami”. Kiedy się zarumieni, przekręć. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem a w środek włóż odrobinę konfitur.
Komentarze