Pyszne faworki w kształcie serc, z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki cytrynowej są naprawdę pyszne. Moje rosły przy smażeniu jak oszalałe chyba zbytnio zlałam ciasto wałkiem :D, spróbujcie są pyszne.
1 godz. 30 min
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany 30-36%
3 dag roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka z cytryny
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
cukier puder do posypania
smalec lub olej do smażenia
Faworkowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszysta masę, dodajemy kefir, śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz spirytus- miksujemy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, wlewamy masę żółtkową dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wybijamy ciasto do powstania widocznych pęcherzyków powietrza.
2.Ciasto zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Olej lub smalec rozgrzewamy w głębokim garnku, ciasto cieniutko wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy różnej wielkości serca, wkładamy na tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron, odcedzamy i kładziemy na papierowy ręcznik. Odsączone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze