Faworkowe serca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne faworki w kształcie serc, z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki cytrynowej są naprawdę pyszne. Moje rosły przy smażeniu jak oszalałe chyba zbytnio zlałam ciasto wałkiem :D, spróbujcie są pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki kefiru
    1/2 szklanki śmietany 30-36%
    3 dag roztopionego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki soku z pomarańczy
    skórka z cytryny
    1 łyżka spirytusu
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
    smalec lub olej do smażenia

Faworkowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszysta masę, dodajemy kefir, śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz spirytus- miksujemy.
    Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, wlewamy masę żółtkową dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wybijamy ciasto do powstania widocznych pęcherzyków powietrza.
  • 2. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Olej lub smalec rozgrzewamy w głębokim garnku, ciasto cieniutko wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy różnej wielkości serca, wkładamy na tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron, odcedzamy i kładziemy na papierowy ręcznik. Odsączone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy