Przepis wymyśliłam sama, gdy tylko wyobraziłam sobie smak potrawy od razu wyjęłam składniki i zaczęłam ją przyrządzać. Rybny filet w pietruszce smakował wszystkim!
40 min
Składniki:
na jedną osobę:
-1 duża cebula
-natka pietruszki
-1 średniej wielkości filet (może być flądra, mintaj, dorsz)
-sól, pieprz, czosnek granulowany
-3 łyżki soku z cytryny
-łyżka oliwy z oliwek
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 ząbek czosnku
Filet w pietruszce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowanie fileta
Filet myjemy, dzielimy na mniejsze części, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem, odkładamy na 10 minut. W tym czasie siekamy natkę, cebulę, wyciskamy sok z cytryny, łączymy razem i dodajemy oliwę z oliwek. Przygotowujemy folię aluminiową, układamy na niej połowę przygotowanej cebuli z natką, oliwą i sokiem; na to filet i reszta cebuli. Folię zawijamy. Pieczemy 35minut w 180°C.
2.Sos
Dwie łyżki jogurtu naturalnego łączymy z posiekanym ząbkiem czosnku.
Porady
Potrawa wygląda efektownie gdy upieczemy ją w małej ceramicznej brytfance.
Komentarze