Filet w pietruszce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis wymyśliłam sama, gdy tylko wyobraziłam sobie smak potrawy od razu wyjęłam składniki i zaczęłam ją przyrządzać. Rybny filet w pietruszce smakował wszystkim!

  • 40 min

Składniki:

  • na jedną osobę:
    -1 duża cebula
    -natka pietruszki
    -1 średniej wielkości filet (może być flądra, mintaj, dorsz)
    -sól, pieprz, czosnek granulowany
    -3 łyżki soku z cytryny
    -łyżka oliwy z oliwek
    -2 łyżki jogurtu naturalnego
    -1 ząbek czosnku

Filet w pietruszce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowanie fileta
    Filet myjemy, dzielimy na mniejsze części, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem, odkładamy na 10 minut. W tym czasie siekamy natkę, cebulę, wyciskamy sok z cytryny, łączymy razem i dodajemy oliwę z oliwek. Przygotowujemy folię aluminiową, układamy na niej połowę przygotowanej cebuli z natką, oliwą i sokiem; na to filet i reszta cebuli. Folię zawijamy. Pieczemy 35minut w 180°C.
    2.Sos
    Dwie łyżki jogurtu naturalnego łączymy z posiekanym ząbkiem czosnku.

Porady

Potrawa wygląda efektownie gdy upieczemy ją w małej ceramicznej brytfance.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy