filet winno-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

rozgrzewajace, goździkowe, aromatyczne

  • 2 godz.

Składniki:

  • filet z kurczaka ok 750 g
    1 szkl czerwonego wina ( ja użyłam słodkie)
    1 szkl wody
    1 średnia cebula
    1/2 szkl posekanych orzechów włoskich
    4 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    3 goździki, 4 ziarenka czarnego pieprzu
    sól
    peczek natki pietruszki
    olej

    Grzanki
    3-4 kajzerki
    1 głowka czosnku
    3-4 łyzki masła

Filet winno-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet natrzec solą i roztartym czosnkiem ( 2 ząbki), odstawić w chłodne miejsce. Cebulę i pietruszke drobno posiekać, zalać winem, dodać wode, pieprz i goździki i gotować ok 30 min. Mięso podsmażyć na patelni, włozyć do wina i gotować 15-20 min. wyciagnąc mięso do sosu dodać reszte posiekanego czosnku, orzechy, pogotowac (iok 5 min), aż zmiekną. Doprawić sokiem z cytryny. Filecik polać gorącym sosem, podawać z grzankami czosnkowymi ;ub frytkami
  • 2. Bułki przekroić na pół. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem. Posmarować kajzerki. Zapiekać w piekarniku w 200 st ok 10 min aż będą rumiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy