Filet winno-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet natrzec solą i roztartym czosnkiem ( 2 ząbki), odstawić w chłodne miejsce. Cebulę i pietruszke drobno posiekać, zalać winem, dodać wode, pieprz i goździki i gotować ok 30 min. Mięso podsmażyć na patelni, włozyć do wina i gotować 15-20 min. wyciagnąc mięso do sosu dodać reszte posiekanego czosnku, orzechy, pogotowac (iok 5 min), aż zmiekną. Doprawić sokiem z cytryny. Filecik polać gorącym sosem, podawać z grzankami czosnkowymi ;ub frytkami
2.Bułki przekroić na pół. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem. Posmarować kajzerki. Zapiekać w piekarniku w 200 st ok 10 min aż będą rumiane
Komentarze