Orzechowy filet z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kto lubi orzechy, ten na pewno polubi taki obiad, delikatny filet z kurczaka i chrupiące orzechy, wszystko zatopione w sosie serowym - pycha :)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
    50 g orzechów włoskich
    30 g orzechów laskowych
    30 g orzechów nerkowca
    1 mała cebula
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    duża szczypta chili
    duża szczypta pieprzu
    1 łyżka oleju
    300 ml śmietany 30%
    1 kremowy serek topiony
    1/3 pęczka szczypiorku
    sól do smaku

Orzechowy filet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy przez chwilę na suchej patelni.

    Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką, pieprzem i chili.

    Przyprawionego kurczaka przesmażamy na 1 łyżce oleju.

    Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ponownie chwilę smażymy.

    W międzyczasie podgrzewamy serek topiony ze śmietanką do czasu, aż serek się rozpuści.

    Do sosu dodajemy wcześniej uprażone orzechy i mieszamy.

    Sos z orzechami wlewamy do podsmażonego kurczaka z cebulą i dusimy razem przez ok. 5 minut.

    Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy