Filet z makreli na słodkich duszonych buraczkach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proponuję lekko słoną makrelę ze słodkimi buraczkami, dudzonymi z kaszą manną.

  • 30 min

Składniki:

  • Na dwie osoby
    Składniki podstawowe
    340 g ugotowanych buraków
    4 łyzki kaszy mannej
    170 g fileta z makreli ( u mnie z puszki)
    składniki pomocnicze
    2 płaskie łyżeczki cukru
    sól
    1 łyżeczka oleju (do duszenia)
    panierka
    1 czubata łyżeczka mąki kukurydziananej
    1/3 łyżeczki młodego sproszkowanego jęczmienia
    dekoracja
    natka nietruszki

Filet z makreli na słodkich duszonych buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mkvw63 1. Buraczki ścieramy w cienkie podłużne paseczki, dodajemy do nich kaszę manną, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
    Mąkę kukurydzianą mieszamy z jęczmieniem i cienko rozsypujemy po deseczce. Na desce ustawiamy dwie metalowe obręcze i wypełniamy je masą buraczaną. Wierzch posypujemy pozostałą mąką.
  • image-0djl0v2 2. Na rozgrzaną grubą patelnię wlewamy olej i delikatnie z deseczki zsuwamy obręcze z buraczkami. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy buraczki ok. 10 minut z jednej strony i potem 5 minut z drugiej.
    Gotowe buraczki przekładamy na talerz przybrany natką pietruszki, zdejmujemy obręcz, na wierzch kładziemy osączony filet z makreli.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy