Proponuję lekko słoną makrelę ze słodkimi buraczkami, dudzonymi z kaszą manną.
30 min
Składniki:
Na dwie osoby
Składniki podstawowe
340 g ugotowanych buraków
4 łyzki kaszy mannej
170 g fileta z makreli ( u mnie z puszki)
składniki pomocnicze
2 płaskie łyżeczki cukru
sól
1 łyżeczka oleju (do duszenia)
panierka
1 czubata łyżeczka mąki kukurydziananej
1/3 łyżeczki młodego sproszkowanego jęczmienia
dekoracja
natka nietruszki
Filet z makreli na słodkich duszonych buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki ścieramy w cienkie podłużne paseczki, dodajemy do nich kaszę manną, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z jęczmieniem i cienko rozsypujemy po deseczce. Na desce ustawiamy dwie metalowe obręcze i wypełniamy je masą buraczaną. Wierzch posypujemy pozostałą mąką.
2.Na rozgrzaną grubą patelnię wlewamy olej i delikatnie z deseczki zsuwamy obręcze z buraczkami. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy buraczki ok. 10 minut z jednej strony i potem 5 minut z drugiej.
Gotowe buraczki przekładamy na talerz przybrany natką pietruszki, zdejmujemy obręcz, na wierzch kładziemy osączony filet z makreli.
Smacznego.
Komentarze