kaczka na pieczonych buraczkach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pierś z kaczki na pieczonych buraczkach polana sosem pomarańczowym

  • 45 min

Składniki:


  • 2 piersi z kaczki
    4 średnie buraczki
    5 łyżek soku pomarańczowego
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    1/2 łyżeczki tymianku
    sól
    pieprz

Kaczka na pieczonych buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową.
    Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut.
    Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki.
    Pierś z kaczki umyć i osuszyć.
    Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
    Na patelni grillowej smażyć kaczkę.
    Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę.
    Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C
    W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy.
    Chwilę smażyć mieszając.

    Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła".
    Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem.
    Smacznego!

Porady

Aby kaczka była soczysta i różowa nie należy zbyt długo piec w piekarniku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy