4 filety świeżego śledzia
1/3 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta wędzonej papryki
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki maki kukurydzianej
sok z połowy cytryny
szklanka oleju do smażenia
ciemny sos sojowy
Filety śledziowe w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut.
W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli oraz pieprzem i papryka wędzoną. W drugiej misce wymieszałem mąki.
W woku rozgrzałem olej. Każdy filet najpierw zanurzyłem w jajku z mlekiem, a następnie obtaczałem w mące. Smażyłem na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone filety przełożyłem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podałem gorące z ciemnym sosem sojowym.
Komentarze