Filety śledziowe w tempurze

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na śledzia inaczej.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety świeżego śledzia
    1/3 szklanki mleka
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta wędzonej papryki
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki maki kukurydzianej
    sok z połowy cytryny
    szklanka oleju do smażenia
    ciemny sos sojowy

Filety śledziowe w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety śledziowe w tempurze 1. Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut.
    W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli oraz pieprzem i papryka wędzoną. W drugiej misce wymieszałem mąki.
    W woku rozgrzałem olej. Każdy filet najpierw zanurzyłem w jajku z mlekiem, a następnie obtaczałem w mące. Smażyłem na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
    Usmażone filety przełożyłem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podałem gorące z ciemnym sosem sojowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy