Filety z kurczaka w cieście z sosem pieczarkowo-szynkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Przepis pracochłonny,ale smak niepowtarzalny.Komu znudziły się tradycyjne kotlety drobiowe,polecam wypróbować ten przepis.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g fileta z kurczaka
    250 g mąki pszennej
    2 jajka
    8 łyżek oleju
    300 g pieczarek
    1 duża cebula
    150 g szynki
    2 łyżki śmietany zakwaszanej
    pół szklanki bulionu drobiowego
    pietruszka
    przyprawy:sól czosnkowa,pieprz czarny mielony,sól

Filety z kurczaka w cieście z sosem pieczarkowo-szynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na niezbyt grube plastry,lekko rozbić tłuczkiem,natrzeć solą czosnkową,oraz pieprzem,wstawić do lodówki na noc.
    2.Mąkę i jajka zmiksować z dwiema łyżkami oleju i ośmioma łyżkami wody,odstawić do lodówki na pół godziny.
    3.Szynkę i pieczarki pokroić w paseczki.Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na oleju.Dorzucić do niej pieczarki i podsmażyć chwilę,zalać bulionem,dusić ok 20 minut.Na 5 minut przed końcem duszenia dodać szynkę i doprawić solą i pieprzem,dodać śmietanę.
    4.Schłodzone plastry mięsa,obtaczać w cieście,usmażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać z sosem,posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Można podawać z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy