Fioletowe naleśniki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Moja dwuletnia Córka Julcia uwielbia kolorowe naleśniki, a ja lubię, gdy je zdrowe potrawy :)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka

    1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej

    2 jajka

    1 szklanka borówki amerykańskiej + 2-3 łyżki do dekoracji

    1 dojrzała nektarynka

    zielone winogrono

    50 dag serka homogenizowanego waniliowego

    olej rzepakowy

    szczypta soli

    frużelina czereśniowa

Fioletowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki dokładnie myjemy, osuszamy. Szklankę owoców miksujemy.

    Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy mleko, zmiksowane borówki i mąkę. Dokładnie mieszamy.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta naleśnikowe i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.

    W tym czasie myjemy pozostałe owoce. Nektarynkę obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Winogrono przecinamy na pół, usuwamy pestki.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i przy pomocy pędzelka smarujemy ją odrobiną oleju. Smażymy na rumiano placuszki naleśnikowe.
  • Naleśniki 3. Naleśnik smarujemy serkiem homogenizowanym. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, który smarujemy frużeliną . Następnie kładziemy kolejno 2-3 placuszki posmarowane serkiem. Boki i wierzch naszego naleśnikowego tortu smarujemy serem. Przybieramy owocami.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy