Flądra duszona w pomidorach malinowych

0 (0 ocen)

  • 25 min

Flądra nie jest wdzięczną rybą do przygotowania (paskudne oko, twarde łuski do usunięcia), ale odwdzięcza się cudownie delikatnym mięsem.

  • 25 min

Składniki:

  • na 2 osoby:
    2 flądry (całe bądź już gotowe filety).
    4 bardzo dojrzałe pomidory malinowe,
    1 szalotka,
    tymianek,
    pieprz cytrynowy, sól,
    łyżka mąki,
    oliwa.

Flądra duszona w pomidorach malinowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić, odciąć głowę, wyjąć skrzela i przekroić. Umyć w wodzie z solą. Osuszyć. Obsypać kawałki mąką i obsmażyć na rozgrzanej oliwie (na sporej patelni).
  • 2. Pomidory pokroić na grube plastry, szalotkę posiekać. Dodać do ryby. Dodać tymianek, sól i pieprz. Zalać rybę ok. 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 8-10 minut.
    Podawać z ryżem lub chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy