Flan marchewkowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 10 min

propozycja na drugie śniadanie

  • 10 min

Składniki:

  • marchewka 300 gramów
    Jajko 2 sztuki
    śmietana 120 mililitrów
    ser żółty 40 gramów
    maliny po 2 sztuki do kazdego flana czyli 14 sztuk
    oliwa 2 łyżki
    sól i pieprz

Flan marchewkowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

    Jajka, przyprawy i śmietanę miksjemy.

    Na tarce ścieramy ser zółty.

    Ubite jaja ze śmietaną łączymy z serem żółtym.

    Marchewkę miksujemy z 2 łyżkami oliwy.
  • masa 2. Łączymy marchewkę z przygotowaną wczesniej masą jajeczno-serową. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do papilotek muffinkowych, dodajemy do każdej muffinki 2 sztuki malinek i przykrywamy masą.

    Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej się pieką w silikonowych foremkach.

    Po upieczeniu wyjmujemy z formy muffinkowej i studzimy. Możemy do masy spróbowac dodać tez troszke mąki - jesli komuś nie odpowiada taki smak, ale to w końcu flan......

Komentarze

Podobne przepisy