Foccacia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Włoski smakołyk w domowym wydaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 350ml cieplej wody
    25g drożdży
    700g mąki pszennej
    150ml oliwy z oliwek
    Sól morska lub gruboziarnista
    5 gałązek rozmarynu
    Garść zielonych oliwek bez pestek
    Łyżeczka cukru

Foccacia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.w wodzie rozpuścić cukier,dodać drożdże i wymieszać.
    2.do miski wsypać połowę mąki dodać wodę z drożdżami oraz polowe rozmarynu,całość wymieszać,przykryć i odstawić na ok 40min.
    3.po upływie czasu dodać sól,resztę mąki i 50ml oliwy a następnie zagnieść ciasto.
    4.zagniecione ciasto formułujemy na spłaszczone w formie do pieczenia,należy pamiętać by formę lekko poprószyć mąką na spodzie.
    5.tak przygotowane ciasto w formie smarujemy oliwą i odstawiać do wyrośnięcia na ok45min.
    6.na wyrośniętym cieście zrobic palcami dziurki,wlac troszkę oliwy i zielone oliwki,całość posypać resztą rozmarynu i soli.
    7.piec ok 30min w temperaturze 200 stopni.

Porady

Idealnie smakuje w połączeniu octu balsamicznego i oliwą z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy