1.1.w wodzie rozpuścić cukier,dodać drożdże i wymieszać.
2.do miski wsypać połowę mąki dodać wodę z drożdżami oraz polowe rozmarynu,całość wymieszać,przykryć i odstawić na ok 40min.
3.po upływie czasu dodać sól,resztę mąki i 50ml oliwy a następnie zagnieść ciasto.
4.zagniecione ciasto formułujemy na spłaszczone w formie do pieczenia,należy pamiętać by formę lekko poprószyć mąką na spodzie.
5.tak przygotowane ciasto w formie smarujemy oliwą i odstawiać do wyrośnięcia na ok45min.
6.na wyrośniętym cieście zrobic palcami dziurki,wlac troszkę oliwy i zielone oliwki,całość posypać resztą rozmarynu i soli.
7.piec ok 30min w temperaturze 200 stopni.
Porady
Idealnie smakuje w połączeniu octu balsamicznego i oliwą z oliwek.
Komentarze