Foccacia z mikrofali

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Cieplutkie drożdżowe ciasto z pomidorkami, jabłuszkami kaparowymi i anchois upieczone w 8 minut w mikrofali.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • na ciasto:

    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 opakowanie suchych drożdży
    0,5 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oliwy

    nadzienie:
    6 pomidorków koktajlowych
    3 jabłuszka kaparowe
    2 fileciki anchois
    1 łyżka oliwy

    świeży tymianek do posypania

Foccacia z mikrofali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto - mieszamy w misce. Ciasto jest luźne, po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut
  • 2. Wyrośnięte ciasto - przekładamy do silikonowej foremki. Na wierzchu układamy pokrojone jabłuszka kaparowe, fileciki anchois (rozrywamy je) i pokrojone pomidorki. Przed włożeniem do mikrofali skrapiamy oliwą.
    Pieczemy w mikrofali przez około 8 minut na mocy 850 W.
    Gorącą foccacię posypujemy tymiankiem i jemy ciepłą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy