Fondant au chocolat (fondą o szokola)

0 (0 ocen)

Składniki na 2 średnie porcje, ponieważ deser jest bardzo syty. Lepiej czuć niedosyt i marzyć o następnej porcji, niż poczuć się źle.

Składniki:

  • 1 gorzka czekolada o zawartości 77% kakao
    4 kostki białej czekolady lub ciemnej lub z cardamonem lub z chilli
    2 białka
    3 żółtka (jeżeli małe to 4)
    2 łyżeczki cukru
    masło do wysmarowania foremek

Fondant au chocolat (fondą o szokola) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja robię to w garnku do gotowania mleka z płaszczem wodnym. Są do kupienia, chociaż ja mam z czasów PRL-u.
    Dodać cukier, wymieszać, odczekać 15 min.
    Dodać roztrzepane żółtka i ubite białka.
    Wlać do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych, foremek.
    Włożyć w środek masy po 2 kostki ulubionej czekolady. Możemy dodać cykaty pomarańczowej.
    Pieczemy w temp.200 stop.,10 min. Tyle wystarczy, aby czekolada w środku była płynna.
    Po wyjęciu z pieca odczekać 3 – 4 minuty i wyjąć ostrożnie fondant au chocolat.

Porady

Inspiracją wykonania tego deseru był przepis Pani Magdy ( blue_megi), która wyraziła zgodę na umieszczenie przepisu na mojej stronie. Nie chciałem po prostu wszystko skopiować. Został przeze mnie trochę zmodyfikowany, no i umieszczając cokolwiek na stronie muszę przepis osobiście wykonać. Pozdrawiam Panią Magdę Cooklettera miesiąca maja, Christopher.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy