MOUSSE AU CHOCOLAT

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Po wielu latach udało mi się odnaleźć prawdziwy smak musu czekoladowego ;) Dzielę się!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czekolada gorzka (co najmniej o zawartości 70% kakao): 200 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - jajka (oddzielone białka i żółtka): 3 sztuki
    - szampan: 2 łyżki

Mousse au chocolat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Ściągnij z ognia i dodaj masło- utrzyj krem dokładnie. Do miski wlej alkohol i ubijaj z żółtkami (dodawaj po 1 żółtku). Żółtkowy krem dolej do czekolady i wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli następnie dodaj do nich kremową masę i wymieszaj trzepaczką. Przelej do salaterek- po schłodzeniu smakuje najlepiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy