FRANCUSKA PRZEKĄSKA

0 (0 ocen)

Pyszna przekąska,szybka w przygotowaniu,dobra również na zimno

Składniki:



  • 1 op.ciasta francuskiego
    1 podwójny filet z kurczaka
    8 dkg.moreli suszonych
    1 jajko
    sos sojowy,pieprz czarny,sos słodko kwaśny chilli,cynamon,olej do smażenia.

Francuska przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • francuska przekąska 1.

    Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć wzdłuż grzbietu na połowę.Każdą część filetu przeciąć ponownie po grubości nie docinając do końca.Rozłożyć,delikatnie rozbić z dwóch stron,polać sosem sojowym,posypać do smaku pieprzem i cynamonem.


  • francuska przekąska 2.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,przesmażyć z dwóch stron filety po 3 min.każdy,osączyć na papierowym ręczniku i przestudzić.Morele przeciąć po grubości na połowę.
  • francuska przekąska 3.
    Ciasto rozwinąć,z brzegu ułożyć usmażone filety i morele.
  • francuska przekąska 4. Pomagając sobie papierem,w którym zawinięte było ciasto zwinąć dość ciasno w roladę.Końcówkę posmarować roztrzepanym jajkiem by lepiej całość się skleiła.
  • francuska przekąska 5.

    Zwiniętą roladę pokroić na 3 cm.kawałki.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypana mąką ułożyć na płasko kawałki roladek.Do środka każdego kawałka rozlać pozostałe jajko przyprawione do smaku cynamonem.
  • francuska przekąska 6.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20-25 min.Podawać gorące z dodatkiem ostrego sosu chilli.

Porady

Morele można wcześniej przelać gorącą wodą,by podczas pieczenia były bardziej soczyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy