Francuska przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć wzdłuż grzbietu na połowę.Każdą część filetu przeciąć ponownie po grubości nie docinając do końca.Rozłożyć,delikatnie rozbić z dwóch stron,polać sosem sojowym,posypać do smaku pieprzem i cynamonem.
2.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,przesmażyć z dwóch stron filety po 3 min.każdy,osączyć na papierowym ręczniku i przestudzić.Morele przeciąć po grubości na połowę.
3.
Ciasto rozwinąć,z brzegu ułożyć usmażone filety i morele.
4.Pomagając sobie papierem,w którym zawinięte było ciasto zwinąć dość ciasno w roladę.Końcówkę posmarować roztrzepanym jajkiem by lepiej całość się skleiła.
5.
Zwiniętą roladę pokroić na 3 cm.kawałki.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypana mąką ułożyć na płasko kawałki roladek.Do środka każdego kawałka rozlać pozostałe jajko przyprawione do smaku cynamonem.
6.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20-25 min.Podawać gorące z dodatkiem ostrego sosu chilli.
Porady
Morele można wcześniej przelać gorącą wodą,by podczas pieczenia były bardziej soczyste.
Komentarze