Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok.2 mm. Na patelni rozgrzac oliwe, dodać cebulę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
2. Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bagietkę pokroić na kromki. Do 4 małych żaroodpornych misek nalać gorącą zupę i przykryć kromką, posypać tartym serem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.
Komentarze