Francuski krem porowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Zdrowy, pyszny i tani:)

  • Średni

Składniki:

  • - rosół: 1 litr
    - por (tylko biała część): 30 dekagramów
    - gotowane mięso z kurczaka: 0.5 kilograma
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - margaryna: 2 łyżki
    - sok z 1/2 cytryny: 0.5 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - kolendra: 1 szczypta
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - tosty: 4 sztuki

Francuski krem porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, por w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu. Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie dodać przyprawy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu. Dodać 2/3 śmietany, zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i zmiksować zupkę za pomocą blendera. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem, wmieszać do zupy. Foremką do ciasteczek wykroić z tostów serduszka. Podawać jako dodatek do zupy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy